Kurczak pieczony w garnku rzymskim

Kurczak pieczony w garnku rzymskim – to bardzo prosty przepis, w którym kurczak robi się sam, a wychodzi soczysty i przepyszny.

Na święta chciałem zrobić pieczonego indyka, ale ponieważ nasza rodzina nie jest zbyt liczna, a indyk to jedzenia na pułk wojska, postanowiłem zamiast tego upiec kurczaka. A najlepiej moim zdaniem kurczak pieczony wychodzi z garnka rzymskiego, albo inaczej formy rzymskiej.

Taki garnek jest do kupienia za małe pieniądze, a mi służy już od ponad 40 lat, więc to dobra inwestycja, szczególnie, że dania z niego wychodzą zawsze soczyste i pyszne.

Pamiętajcie tylko, żeby namoczyć go przez jakieś 15 – 30 minut przed użyciem i żeby wstawiać go do ZIMNEGO PIEKARNIKA, bo inaczej szok termiczny może spowodować, że pęknie.

Kurczak pieczony w garnku rzymskim

Kurczak pieczony w garnku rzymskim

  • 1 kurczak a ca. 2 kg
  • 100 ml wina maderowego (do kupienia w Biedronce)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  1. Namocz garnek rzymski w wodzie przez 15 – 30 minut
  2. Opłucz kurczaka, osusz go i natrzyj go sporą ilością soli i pieprzu.
  3. Pokrój cebulę w ósemki (nie musisz jej nawet obierać) i połóż na dnie garnka.
  4. Zmiażdż nożem ząbki czosnku i połóż na dnie.
  5. Kurczaka połóż na cebuli i czosnku i podlej winem maderowym.
  6. Przykryj pokrywką i włóż do zimnego piekarnika nastawionego na 160 stopni.
  7. Po dwóch i pół godziny zdejmij pokrywkę, podwyższ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut podlewając go powstałym sosem, żeby powstała chrupiąca skórka.
  8. Wyjmij kurczaka i przecedź powstały sos przez sito, dodaj 200 ml kremówki i zredukuj przez jakieś 20 minut, aż powstanie pyszny, jedwabisty sos. Przypraw w razie potrzeby solą, cukrem i małym chlustem madery.

Gotowe!!!

Najlepiej taki kurczak smakuje z ziemniakami pure, ale doskonałe są też pieczone ziemniaki, albo ziemniaki hasselback oraz, czerwona kapusta, zielona fasola, albo brokuł, jako dodatek.

SMACZNEGO!!!


#kurczak