Krewetki Thermidor

Krewetki Thermidor – to mój autorski przepis, w którym homara zastępują krewetki i odświętna kolacja staje się natychmiast o wiele tańsza.

W moim wypadku to nie cena spowodowała, że postanowiłem zrobić krewetki Thermidor, lecz to, że u nas w domu od lat tradycją sylwestrową jest podanie przeze mnie krewetek w sosie szafranowo-kokosowym.

 

Ten wariant okropnie mi się znudził i już w zeszłym roku chciałem wprowadzić coś nowego, ale napotkałem ostry opór rodziny.

 

W tym roku, kiedy znowu podjąłem temat, odpowiedź znowu była jednoznaczna: mają być krewetki bo to już tradycja.

 

Skoro mają być krewetki, pomyślałem, niech będą krewetki, ale nikt nie powiedział jakie.

 

Przejrzałem setki przepisów, ale niestety żaden mi się nie spodobał i rzeczywiście ten wariant, który dotychczas serwowałem wydawał się być najsmaczniejszy.

 

Już chciałem się poddać, kiedy nagle mnie olśniło! Przecież uwielbiam homara Thermidor, dlaczego więc nie podmienić go na krewetki i nie zrobić ich w sosie Thermidor?

 

Jak postanowiłem, tak zrobiłem i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

 

Nie tylko danie okazało się być przepyszne, to jeszcze zyskało aprobatę rodziny.

 

Sukces pełną gębą!

 

 

 

Krewetki Thermidor

 

 

 

 

Krewetki Thermidor

(4 osoby)

 

750 g najlepszych gotowanych krewetek na jakie Was stać. Mogą być mrożone.  (Jeśli są w pancerzykach to co najmniej 1 kg)

 

1 duża cebula

 

300 g pieczarek

 

300 ml gęstej słodkiej śmietanki 36%

 

1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego

 

100 ml wina maderowego

 

1 łyżka stołowa brandy

 

2 ząbki czosnku

 

2 łyżeczki octu (najlepiej jabłkowego, albo z szery)

 

1 łyżeczka pieprzu cayenne, albo ostrej mielonej papryki

 

sól i pieprz do smaku

 

 

 

 

 

1. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Pieczarki obsmaż na dużym ogniu w głębokiej patelni w dużej ilości masła z dodatkiem łyżki stołowej oleju, aby masło ci się nie przypaliło.

 

2. Gdy pieczarki złapią kolor, czas abyś cebulę dorzucił i poczekał aż się zeszkli i zmięknie. Wtedy posól całość. Miej jednak w pamięci, że gotowane krewetki mogą już być słone, więc nie przesadź, gdyż wtedy potrawa niejadalną się stanie. Dorzuć także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, albowiem pieczarki z cebulą, oraz krewetki, czosnek wprost uwielbiają.

 

3. Dorzuć krewetki, przecier pomidorowy dodaj i kiedy wszystko będzie już mocno nagrzaną masą, winem maderowym zalej i je podpal, aby alkohol, się ulotnił, albowiem smak jego jest w daniu niepożądany, li tylko aromat nam do szczęścia potrzebny.

 

4. Kiedy alkohol się pali, brandy także podlej, aby i ten alkohol zniknął w płomieniach, po czym całą śmietankę dolej i porządnie wszystko rozmieszaj.

 

5. Na sam koniec pieprzem cayenne, lub ostrą papryką, potrawę uracz, odrobiną octu dosmakuj i posól i popieprz do smaku.

 

Voila! Gotowe!

 

 

Ja podałem moje krewetki z białym ryżem i zielonymi szparagami glazurowanymi w maśle, ale Ty podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Może ze świeżą, podpiekaną bagietką?

 

Smacznego!

 

 

 

 

Homar Thermidor

Homar Thermidor to francuskie danie z mięsa homara gotowane w bogatym sosie winnym.

 

W styczniu 1891 roku sztuka Thermidor napisana przez Victoriena Sardou została wystawiona w teatrze Comédie-Française. Sztuka wzięła swoją nazwę od letniego miesiąca we francuskim kalendarzu republikańskim, podczas którego nastąpiła reakcja termidoriańska w 1794 roku, obalająca Robespierre’a i kończąca panowanie terroru. Receptura Homara Thermidor została prawdopodobnie stworzona w Café de Paris przez Leopolda Mouriera , byłego asystenta Auguste Escoffiera, lub została stworzona w 1894 roku w Chez Marie i wzięła swoją nazwę od tej sztuki.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Lobster_Thermidor


#Sylwester #Homar #Krewetki