Krewetki Thermidor
Krewetki Thermidor – to mój autorski przepis, w którym homara zastępują krewetki i odświętna kolacja staje się natychmiast o wiele tańsza.
W moim wypadku to nie cena spowodowała, że postanowiłem zrobić krewetki Thermidor, lecz to, że u nas w domu od lat tradycją sylwestrową jest podanie przeze mnie krewetek w sosie szafranowo-kokosowym.
Ten wariant okropnie mi się znudził i już w zeszłym roku chciałem wprowadzić coś nowego, ale napotkałem ostry opór rodziny.
W tym roku, kiedy znowu podjąłem temat, odpowiedź znowu była jednoznaczna: mają być krewetki bo to już tradycja.
Skoro mają być krewetki, pomyślałem, niech będą krewetki, ale nikt nie powiedział jakie.
Przejrzałem setki przepisów, ale niestety żaden mi się nie spodobał i rzeczywiście ten wariant, który dotychczas serwowałem wydawał się być najsmaczniejszy.
Już chciałem się poddać, kiedy nagle mnie olśniło! Przecież uwielbiam homara Thermidor, dlaczego więc nie podmienić go na krewetki i nie zrobić ich w sosie Thermidor?
Jak postanowiłem, tak zrobiłem i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Nie tylko danie okazało się być przepyszne, to jeszcze zyskało aprobatę rodziny.
Sukces pełną gębą!
Krewetki Thermidor
(4 osoby)
750 g najlepszych gotowanych krewetek na jakie Was stać. Mogą być mrożone. (Jeśli są w pancerzykach to co najmniej 1 kg)
1 duża cebula
300 g pieczarek
300 ml gęstej słodkiej śmietanki 36%
1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
100 ml wina maderowego
1 łyżka stołowa brandy
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki octu (najlepiej jabłkowego, albo z szery)
1 łyżeczka pieprzu cayenne, albo ostrej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
1. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Pieczarki obsmaż na dużym ogniu w głębokiej patelni w dużej ilości masła z dodatkiem łyżki stołowej oleju, aby masło ci się nie przypaliło.
2. Gdy pieczarki złapią kolor, czas abyś cebulę dorzucił i poczekał aż się zeszkli i zmięknie. Wtedy posól całość. Miej jednak w pamięci, że gotowane krewetki mogą już być słone, więc nie przesadź, gdyż wtedy potrawa niejadalną się stanie. Dorzuć także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, albowiem pieczarki z cebulą, oraz krewetki, czosnek wprost uwielbiają.
3. Dorzuć krewetki, przecier pomidorowy dodaj i kiedy wszystko będzie już mocno nagrzaną masą, winem maderowym zalej i je podpal, aby alkohol, się ulotnił, albowiem smak jego jest w daniu niepożądany, li tylko aromat nam do szczęścia potrzebny.
4. Kiedy alkohol się pali, brandy także podlej, aby i ten alkohol zniknął w płomieniach, po czym całą śmietankę dolej i porządnie wszystko rozmieszaj.
5. Na sam koniec pieprzem cayenne, lub ostrą papryką, potrawę uracz, odrobiną octu dosmakuj i posól i popieprz do smaku.
Voila! Gotowe!
Ja podałem moje krewetki z białym ryżem i zielonymi szparagami glazurowanymi w maśle, ale Ty podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Może ze świeżą, podpiekaną bagietką?
Smacznego!
Homar Thermidor
Homar Thermidor to francuskie danie z mięsa homara gotowane w bogatym sosie winnym.
W styczniu 1891 roku sztuka Thermidor napisana przez Victoriena Sardou została wystawiona w teatrze Comédie-Française. Sztuka wzięła swoją nazwę od letniego miesiąca we francuskim kalendarzu republikańskim, podczas którego nastąpiła reakcja termidoriańska w 1794 roku, obalająca Robespierre’a i kończąca panowanie terroru. Receptura Homara Thermidor została prawdopodobnie stworzona w Café de Paris przez Leopolda Mouriera , byłego asystenta Auguste Escoffiera, lub została stworzona w 1894 roku w Chez Marie i wzięła swoją nazwę od tej sztuki.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lobster_Thermidor
#Sylwester #Homar #Krewetki