KLASYCZNY HAMBURGER

W dobie smażących się karkówek, żeberek, kiełbasek,szaszłyków i innych łakoci różnej maści, chciałbym nieśmiało przypomnieć amerykańskiego faworyta, czyli prostego hamburgera.

013Ta arcyprosta do przyrządzenia potrawa ma tysiące odmian i wariacji na temat.

Jedni lubią z keczupem, drudzy z musztardą, a trzeci tylko z sosem.

Są tacy, którzy przepadają za cheesburgerami, a inni z kolei muszą go mieć z boczkiem.

Niektórzy wolą z cebulą, a inni z ogórkiem konserwowym.

Jakąkolwiek jednak postać wybierzecie – jedno jest pewne – cały sekret dobrego hamburgera jest zawarty w dobrej wołowinie. Nie dajcie się nabrać na gotowe tacki w supermarketach, gdzie mięso jest pełne glutaminianu sodu, albo mrożonych gotowych hamburgerów zawierających pewnie wszystko oprócz czystego mięsa.

Kupcie mieloną wołowinę, doprawcie ją i uformujcie kotlety. To takie proste!

KLASYCZNE HAMBURGERY (4 osoby)

800 g mielonej wołowiny (ja używam łopatki)

sól i pieprz do smaku

SOS:

kempinsky_hamburger2 łyżki stołowe majonezu

2 łyżki stołowe keczupu

1. Dopraw mieloną wołowinę solą i pieprzem

2. Uformuj 8 hamburgerów a 100 g każdy (2 na osobę)

3. Grilluj po 5 minut z każdej strony na mocnym ogniu

4. Połóż przecięte bułki dołem do ogni i podsmaż je chwilę, aż będą chrupiące

GOTOWE!

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja używam jedynie sałaty lodowej, pomidora i surowej cebuli. Smaruję bułkę keczupem, a hamburgera polewam sosem.

SMACZNEGO!!!


#Grill