Kiełbaski ostrawskie na piwie
Kiełbaski ostrawskie na piwie – to niezwykle szybki i prosty przepis na kiełbasę na ciepło. W oryginale są kiełbaski ostrawskie, ale można użyć dowolnej ulubionej kiełbasy.
Ostrawskie kiełbaski pokochałem w Ostrawie, kiedy tam reżyserowałem. Ponieważ jestem absolutnym freakiem czeskiej kuchni i czeskich przysmaków, mój zespół kupił mi 5 kilogramów (sic!) tej pysznej kiełbasy, więc teraz w zamrażarce mam zapas na kilka dobrych lat.
Kiełbaski ostrawskie mają swoje korzenie w Czechosłowacji, kiedy to w 1963 roku wymyślono przepis, który charakteryzuję się tym, że kiełbasa zawiera kminek i kawałki chudej wieprzowiny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć jakiejkolwiek innej kiełbasy, którą lubicie.
Kiełbaski ostrawskie na piwie (4 osoby)
4 laski ulubionej kiełbasy
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
200 g dobrego keczupu
250 ml dowolnego ciemnego piwa
- 1. Ponacinaj lekko kiełbaski w poprzek i usmaż je na małym ogniu z każdej strony, aż będą złociste. Wyjmij z patelni i odłóż na bok.
- 2. Pokrój cebulę w półtalarki i zeszklij je na tej samej patelni.
- 3. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, keczup i piwo.
- 4. Dołóż kiełbaski i duś na średnim ogniu przez 15 minut pod przykryciem.
- 5. Dopraw solą, pieprzem i cukrem według własnego smaku.
Gotowe!
Najlepiej smakują kiełbaski na piwie z chlebem, albo z ziemniakami pure, ale można je także z powodzeniem zjeść z chlebem. Pamiętajcie tylko, żeby dorzucić szczyptę soli, która niweluje gorycz piwa i nadaje potrawie słodko-piwny smak.
SMACZNEGO!!!
Ostrawska Kiełbasa:
https://kempinsky.pl/cs.wikipedia.org/wiki/Ostravsk%C3%A1_klob%C3%A1sa
#kielbasa