Kapusta podsmażana
Kiedy przychodzi wiosna i młoda kapusta jest słodziutka i krucha, nie ma nic lepszego niż zjeść ją zasmażaną, jako dodatek do niedzielnego schabowego, albo dowolnego mięsiwa.
Próbowałem młodą kapustę zasmażać z różnymi dodatkami takimi, jak boczek, kiełbaska, a nawet z orzechami, ale moim zdaniem te dodatki przytłaczają naturalną słodycz młodej kapusty i nie ma to jak kapusta zasmażana bez niczego.
Mój przepis na kapustę jest niezwykle prosty, szybki i w ogóle nie jest pracochłonny, a efekt murowany.
Dodatek świeżego koperku i kilku kropel cytryny natomiast wzniesie smak o kilka pięter do góry, a osoby bezglutenowe mogą po prostu wykluczyć mąkę i wodę i zasmażyć kapustkę bez niczego. To moim zdaniem zmienia trochę postać potrawy, bo ze swoistej “potrawki” robi się “tylko” smażone warzywo, ale to też ma swój urok, a jak mus, to mus.
KAPUSTA ZASMAŻANA: (4 porcje)
1 łyżka stołowa oleju
1 łyżka stołowa mąki
ca 250 ml wody
1 pęczek świeżego koperku
kilka kropel świeżo wyciśniętej cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
1. Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowaną kapustę i podsmaż, aż się zeszkli i zmięknie.
2. Dosyp mąkę i wymieszaj.
3. Dolej wodę i wymieszaj. Kapusta ma mieć konsystencję gęstej potrawki.
4. Dodaj pokrojony drobno koperek i pogotuj 3 – 5 minut, żeby mąka straciła smak surowizny.
5. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem w proporcjach, które tobie najlepiej odpowiadają.
Podawać, jako dodatek do mięs, albo samych ziemniaków.
SMACZNEGO!!!