Kalmary panierowane po rzymsku

Kalmary panierowane po rzymsku – Kalmary po rzymsku to nic innego jak smażone krążki w chrupiącej panierce. Świetne jako samodzielne danie lub pyszna przekąska!

To, co proste jest często najlepsze. Kalmary panierowane cieście naleśnikowym, lub piwnym, wraz z sałatą lodową, pomidorami oraz majonezem i cytryną to znakomite danie zarówno na obiad lub kolację, albo pyszną przekąskę.

Kalmary panierowane po rzymsku

Po raz pierwszy jadłem to danie sto lat temu w Hiszpanii. Wtedy nie było jeszcze owoców morza u nas w sklepach, albo były bardzo rzadko i bardzo drogie. Teraz natomiast to się bardzo zmieniło i można je dostać w każdym supermarkecie.

Kalmary należą do tych produktów, które smakują lepiej przemrożone, ale jeśli się upieracie, na pewno można dostać je świeże.

Przyznaję się bez bicia, że ja sam kupuję gotowe, panierowane, mrożone krążki, ale puryści mogą oczywiście zrobić ciasto naleśnikowe, albo piwne i w nim panierować świeże, albo mrożone krążki i frytować samodzielnie.

Dla mnie jednakowoż prostota i szybkość przyrządzania są bardzo ważne, a w tym wypadku nie dzieje się to kosztem wielkiej utraty walorów smakowych, dlatego używam mrożonych.

Kalmary po rzymsku (2 osoby)

200 g mrożonych, panierowanych krążków kalmarów.

Olej do smażenia.

Sałata lodowa.

1 pomidor

1 cytryna

majonez

  1. Usmaż kalmary na złoto na głębokim, mocno rozgrzanym oleju i odłóż na ręcznik papierowy, żeby nadmiar tłuszczu odciekł.
  2. Na dużym talerzu ułóż na sałacie połówkę pomidora, pokrojoną na ósemki, połówkę cytryny i kopiatą łyżkę stołową majonezu.

Gotowe!

Tak podane danie jest już pełnym posiłkiem samo w sobie, ale można je także zaserwować z ryżem, albo świeżą bagietką.

Przed jedzeniem skropcie je sokiem z cytryny!

Smacznego!!!

Kałamarnice

Kałamarnicekalmarykalmarokształtne (Teuthida) – grupa około 300 gatunków głowonogów zaliczanych do dziesięciornic, tradycyjnie klasyfikowana w randze rzędu lub podrzędu, znacznie zróżnicowana morfologicznie i ekologicznie. Są zaliczane do owoców morza (frutti di mare).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%82amarnice


#kalmary