Jajka po amerykańsku

Jajka po amerykańsku – Jajka sadzone na boczku, albo inaczej oeufs américains; tę formę przygotowania jajek Amerykanie kochają najbardziej.

Jak zrobić śniadanie, które uwielbiają mieszkańcy Nowego Jorku? Sposobów jest wiele. Mój przepis jest lekko zmodyfikowany i jest w stylu jajek po benedyktyńsku.
Oto moje jajka po amerykańsku:

 

 

 

Jajka po amerykańsku

 

 

 

 

Jajka po amerykańsku

(2 osoby)

 

4 plastry wędzonego, surowego boczku

 

2 kromki ulubionego pieczywa tostowego

 

2 jaja z wolnego wybiegu

 

2 plastry ulubionego sera topionego w plasterkach

 

 

 

 

1. Na łyżce stołowej masła, na dużej patelni, podsmaż plastry boczku aż będą rumiane. Smaż powoli, żeby tłuszcz wytopić się zdążył. Plastry powinny być rumiane, a stopień ich chrupkości ustal według własnego upodobania.

 

2. Wyjmij boczek z patelni i odłóż go na bok. Na wytopionym tłuszczu opiekaj kromki ulubionego pieczywa, aż będą rumiane i chrupkie.

 

3. Wyjmij z patelni i roztop na niej jeszcze odrobinę masła, aby jajka przywrzeć do podłoża nie zechciały. Wbij dwa jaja od szczęśliwej kurki i od razu przykryj je plastrem preferowanego sera topionego w plasterkach. Polecam szczególnie sera z jalapeno, co wyjątkowe wrażenia zapewni. Wlej łyżkę stołową wody na patelnię i przykryj ją pokrywką. Wtedy para spowoduje, że jajka zetną się pierwszorzędnie także na powierzchni, a ser w cudowną lawę się zamieni.

 

4. Kiedy ser topiony na jajach już się stopić zechce, białko także na wierzchu ścięte będzie, a żółtko pozostanie płynne, złóż kanapkę na tostach boczek kładąc, jajkiem z serem przykrywając i całość pozostałym tłuszczem z patelni okraszając.

 

Gotowe!

 

 

Ta potrawa zazwyczaj podawana jest ze smażonym pomidorem i ewentualnie sałatą, ale ja uważam, że jest tak bogata i syta, że nic więcej do niej nie potrzeba a oprócz śniadania może zarówno lancz, jak i kolacje zastąpić!

 

Smacznego!

 

 

 

 

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku (ang. eggs Benedict) – potrawa kuchni amerykańskiej w postaci jajek w koszulce serwowanych na bułce z plastrem wędliny i polanych sosem holenderskim. Danie spożywane jest zwykle na śniadanie lub brunch i często figuruje w menu wykwintnych restauracji.

 

Potrawę przyrządza się z wykorzystaniem małych, spłaszczonych bułek zwanych English muffin, które przepoławia się i lekko podpieka. Układa się na nich następnie plaster obsmażonej szynki lub Canadian bacon (formowanej wędliny ze schabu) i ugotowane jajko, a całość polewa sosem.

 

Historia

Potrawa wymyślona została najprawdopodobniej w latach 90. XIX wieku – od 1897 roku regularnie pojawia się w amerykańskich książkach i czasopismach kucharskich. Dokładne jej pochodzenie nie jest znane, choć najczęściej jej stworzenie przypisuje się nowojorskiej restauracji Delmonico’s lub hotelowi Waldorf. Nazwa eggs Benedict jest eponimem i prawdopodobnie pochodzi od nazwiska jednego z gości. Według jednej z teorii jegomość imieniem Lemuel Benedict miał zamówić w hotelu Waldorf tosta z masłem, bekon i dwa jajka w koszulkach z porcją sosu holenderskiego. Nietypowa kombinacja zainspirowała Oscara Tschirky’ego, szefa służby hotelowej, do umieszczenia jej w nieco zmienionej formie w hotelowym menu. Według innej teorii twórcą dania był Charles Ranhofer, szef kuchni w Delmonico’s. Najstarszy znany przepis na eggs à la Benedict pochodzi z książki kucharskiej jego autorstwa, The Epicurean wydanej w 1894 roku.

 

W latach 70. XX wieku w sprzedaży pojawiły się fast foodowe warianty potrawy – w 1970 roku w sieci Jack in the Box, a w 1971 w McDonald’s (pod nazwą Egg McMuffin).

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jajka_po_benedykty%C5%84sku


#Kuchnia