Jajecznica na pomidorach
Jajecznica na pomidorach – Niby piekielnie prosta, ale zazwyczaj pomijana i rzadko się pisze, jak naprawdę zrobić wyborną jajecznicę.
Jajecznica jest na pozór banalnie prostym daniem, ale bardzo łatwo ją zchrzanić, a kiepska jajecznica może obrzydzić jajka na długi czas.
Osobiście uwielbiam jajka pod każdą postacią i bardzo się cieszę, że najnowsze badania, zadały kłam poprzednim teoriom o ich szkodliwości i że znowu można bez strachu jeść jajka bez ograniczeń.
Nie mogę powiedzieć, że jajecznica na pomidorach jest moim ulubionym daniem, bo to zależy od dnia, nastroju i sezonu, ale na pewno jest dla mnie smakiem dzieciństwa i smakiem wakacji, albowiem, kiedy dorastałem, pomidory były tylko w sezonie i na corocznych wakacjach w Sopocie upominałem się o nią codziennie.
Jajecznica na pomidorach
(Polska shakshuka – 2 osoby)
1 duża cebula
2 duże, dojrzałe pomidory
4 jajka (nie jadam innych, niż z wolnego wybiegu)
szczypta soli, pieprzu i ewentualnie cukru do smaku
masło i olej do smażenia
1. Pokrój cebulę w półtalarki, posól i zeszklij ją na dużej patelni na maśle z niewielką domieszką oleju, żeby masło się nie spaliło.
2. Zagotuj w rondelku wodę, natnij delikatnie wierzch pomidorów na krzyż i zblanszuj je we wrzątku kilka minut, aż skórka zacznie się marszczyć i zacznie odchodzić.
3. Wystudź pomidory w zimnej wodzie i pokrój na drobną kosteczkę.
4. Dodaj do cebuli smaż na średnim ogniu, aż większość płynu się wygotuje i zostanie dość gęsta masa pomidorowo-cebulowa. (Patrz obrazek poniżej.) Jeżeli pomidory są kwaśne, albo poza sezonem niezbyt słodkie, dosłodź szczyptą cukru.
5. Wbij pojedynczo jaja, najlepiej tak, żeby żółtka się nie rozlały.
6. Posól i popieprz (można też ewentualnie dodać szczyptę ostrej mielonej papryki) i wymieszaj energicznie, najpierw mieszając białka, a dopiero potem żółtka, aż powstanie gęsta, puszysta, wilgotna, ale nie lejąca masa.
Gotowe!
Każdy lubi jajecznicę z czymś innym, ale moim osobistym zdaniem nie ma lepszego dodatku niż prawdziwy polski chleb, który nomen omen, jest jednym z najsmaczniejszych na świecie.
Smacznego!
Szakszuka
Szakszuka (dosł. “mieszanka”) – danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu, składające się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni, przed podaniem posypuje się świeżą kolendrą.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szakszuka
#Jajecznica