Indyk parmigiana
Indyk parmigiana – Czyli kurczak parmigiana, prawdziwy klasyk kuchni amerykańskiej, ale w wersji ze smaczniejszym indykiem, zamiast kurczaka.
Chociaż nazwa kurczaka po parmeńsku (ang. Chiken parmigiana) asocjuje się z kuchnią włoską, to tak naprawdę jest to amerykańskie danie, które wymyślili włoscy imigranci w Ameryce i stało się ono amerykańskim klasykiem.
Ja zamiast piersi kurczaka wolę używać piersi z indyka, bo moim zdaniem jest smaczniejsza.
Indyk parmigiana
(4 porcje)
4 sznycle z piersi z piersi indyka
80 g bułki tartej
100 g startego parmezanu lub sera grana padano
2 jajka
150 g półtwardej mozzarelli, goudy, albo jakiegoś innego tłustego sera
1 porcja sosu pomidorowego marinara (według tego albo własnego przepisu)
Sól i czarny zmielony pieprz i płatki czili do smaku
1. Rozbij sznycle z indyka, na cienkie plastry, Posól i popieprz je podług własnego upodobania, po czym mąką obsyp, w roztrzepanych jajach unurzaj a na koniec w bułce tartej wymieszanej z połową startego parmezanu obtocz.
2. Smaż na oleju z masła dodatkiem, aż złoty kolor uzyskasz. (Nie dosmażaj, albowiem mięsiwo później w piekarniku dociągnie.)
3. Podsmażone sznycle w żaroodpornym naczyniu poukładaj, polej każdego z nich sosem pomidorowym, a na końcu obficie żółtym serem i resztą parmezanu całość posyp.
4. W 200 stopniach, w piekarniku, przez 15 – 20 minut, aż ser pięknie się roztopi przypiekaj.
Gotowe!
Jako tradycyjny dodatek do kurczaka po parmeńsku podaje się spaghetti z tym samym sosem pomidorowym. Tak jest bardzo smacznie, chociaż tak naprawdę we Włoszech nikt nigdy nie serwuje makaronu, jako dodatek do innej potrawy. We Włoszech makaron jest zawsze oddzielną potrawą z kategorii “pierwszych” dań. Ja natomiast uważam, że ta potrawa z podawana z białym ryżem smakuje najlepiej.
Smacznego!
Parmigiana
Parmigiana ( / ˌ P ɑːr m ɪ dʒ ɑː n ə , – ʒ ɑː – / , wł [parmidʒaːna] , zwany również parmigiana di melanzane [parmiˈdʒaːna di melanˈdzaːne; -Tsaːne] lub melanzane alla parmigiana , to włoskie danie wykonane ze smażonych plastrów bakłażana przekładanych serem i sosem pomidorowym, a następnie pieczonych. Pochodzenie potrawy przyznają sobie zarówno południowe regiony Kampanii, jak i Sycylia . Inne odmiany znalezione z poza Włoch mogą obejmować kurczaka, cielęcinę lub inny rodzaj kotleta mięsnego lub nadzienia warzywnego.
Bazą dla kurczaka po parmeńsku było prawdziwe włoskie danie, czyli bakłażany po parmeńsku. Włoscy imigranci po przybyciu do Ameryki, gdzie mięso było o wiele bardziej dostępne niż we Włoszech, stworzyli tak zwaną parmigianę z kurczaka. Pierwsze wzmianki na temat przepisu sięgają lat 50 tych XX wieku. Sporną kwestią pozostaje dokładny rok i miejsce powstania tej potrawy, dlatego jest kilka wersji.
https://en.wikipedia.org/wiki/Parmigiana
#KuchniaWłoska