Hot Dog New York style
Hot Dog New York style to jedna z moich ulubionych wersji hot doga, którą robię od święta, a na co dzień robię wersję dietetyczną z gotowaną parówką, ale za to nadal z kiszoną kapustą i papryczkami chili.
Hot dog wbrew pozorom nie musi wcale być jedzeniem śmieciowym.
Jeżeli wybierze się dobrą parówkę z dużą zawartością mięsa (nie mięsa oddzielanego mechanicznie), dobry keczup, który jako jeden z niewielu towarów żywnościowych jest zdrowszy niż to z czego jest zrobiony, czyli od pomidorów, jeżeli do tego doda się kiszoną kapustę, która jest pełna witamin i papryczki chili, które mają działanie bakteriobójcze oraz poprawiające nastrój, wychodzi z tego całkiem zdrowy hot dog.
Hot dog New York style jest tylko jedną z odmian hot doga przypisywanych jako typowe dla Nowego Yorku, więc nie zdziwcie się, jeżeli ktoś stwierdzi, że w nowojorskie kiełbaski mają zupełnie inne dodatki.
Ja moją zaczerpnąłem z opowiadań Anthony’ego Bourdaina.
HOT DOG NEW YORK STYLE
Tyle parówek na ile macie ochotę.
tyle samo plastrów surowego, wędzonego boczku
olej do smażenia
surowa kiszona kapusta
keczup
marynowane papryczki chili
owińcie parówkę plastrem boczku
- usmażcie parówkę na oleju
- przekrójcie bułkę do hot doga i zagrzejcie ją w mikroweli
- posmarujcie obie strony wnętrza bułki ulubionym keczupem (ja używam polskiego keczupu numer VII, który kupuję w Auchan i który jest o niebo lepszy od wszystkich innych, które próbowałem – patrz obrazek)
- wsadźcie parówkę do wnętrza bułki
- dodajcie papryczki chili i kiszoną kapustę
Hot dog gotowy!!!
Jeżeli chcecie zrobić wersję dietetyczną, wykluczcie boczek i zamiast usmażyć, ugotujcie parówki.
Smacznego!!!
Hot dog
Hot dog – rodzaj kanapki z gorącą parówką lub kiełbaską z zimnym sosem (majonez, ketchup). Danie typowo amerykańskie oraz przykład jedzenia typu fast food.
Historia
Historia hot doga zaczęła się we Frankfurcie nad Menem, któremu tradycyjnie przypisuje się miejsce powstania parówek w 1487, stąd też polska nazwa Frankfurterki. Inna wersja głosi, że parówki wynalazł Johann Georghehner, rzeźnik z zawodu, który około 1600 roku wynalazł parówki zwane dachshund, czyli jamnik, z którymi potem powędrował do Frankfurtu.
Następny etap wiąże się z przybyciem do USA imigrantów z różnych państw. Wśród nich byli także rzeźnicy, między innymi Charles Feltman, Niemiec, który w 1871 roku otworzył na Coney Island pierwszą budkę z dachshundem w bułce mlecznej. W ciągu pierwszego roku sprzedał 3684 takich dań, wtedy jeszcze nie nazywanych hot dogami. Niektórzy twierdzą, że przed Feltmanem, już ok. 1860–1865 roku bliżej nieznany Niemiec otworzył budkę z podobnymi potrawami.
W 1893 roku nastąpiła popularyzacja hot doga – po pierwsze za sprawą Wystawy Kolumba, ostatniej wystawy światowej (World Fair) w XIX w. Tam właśnie, aby zaspokoić potrzeby wielomilionowej rzeszy zwiedzających, pootwierano setki stanowisk z takimi bułkami z parówkami. Drugim ważnym zdarzeniem było otwarcie pierwszego stoiska z hot dogami na stadionie baseballowym, przez Niemca, Chrisa von de Ahe, ówczesnego właściciela St. Louis Browns, drużyny Major League of Baseball.
Inna wersja twierdzi, iż hot dog taki jakim go dziś znamy został wynaleziony w 1904 roku przez Bawarczyka Antona Feuchtwangera. Był on sprzedawcą na Wystawie o Zakupie Luizjany. Podczas tej wystawy pożyczał on różnym osobom swoje białe rękawiczki, aby mogli trzymać jego rozgrzane parówki. Jako że większość rękawiczek nie była zwracana, zwrócił się o pomoc do swojego szwagra, piekarza, który przygotował dla niego specjalne długie bułki, do których mógłby wkładać owe parówki.
Historyk kulinariów Bruce Kraig, emerytowany profesor Uniwersytetu Roosevelta, zaznaczył, iż wielu chciałoby przypisać sobie miano „wynalazcy” hot doga, ale najprawdopodobniej, biorąc pod uwagę, że z Niemiec pochodzi kultura jedzenia parówek z chlebem, ta forma jedzenia pochodzi od niemieckich imigrantów, którzy rozpropagowali ją i w nieco zmienionej formie stała się częścią amerykańskiej kultury.
Historia nazwy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hot_dog
#kuchnia #HotDog #KuchniaAmerykańska