Frykas na talerzu
Słowo frykas pochodzi z francuskiego fricassée.
Znaczenie: frykas – z kuchni francuskiej już w XVII, Potocki wymienia jako potrawy wymyślne- “frykacz” (to jest fricassée)
Niemniej jednak bezpośrednie tłumaczenie oznacza obecnie potrawkę. I taką właśnie niecodzienną potrawkę z wątróbki cielęcej dzisiaj wam prezentuję.
Jadłem ją po raz pierwszy w bufecie szwedzkiego teatru SMOT w Jonkoping (Jönköping), w którym pracowałem. Co prawda był to prostszy jej wariant, bez calvadosu, ale baza dokładnie taka sama.
Ten frykas o dziwo króluje w wielu szwedzkich bufetach i stołówkach, ponieważ jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu.
Danie mimo francuskiego rodowodu, jest szalenie popularne w kuchni szwedzkiej, która słynie z tego, że lubuje się w słodkich smakach, dlatego ten frykas komponuje się znakomicie z konfiturą z borówek
POTRAWKA (FRYKAS) Z WĄTRÓBKI CIELĘCEJ Z CALVADOSEM I BORÓWKAMI. (4 osoby)
600 g wątróbki cielęcej (jeśli nie znajdziecie może być wołowa)
2 duże cebule
2 łyżki stołowe mąki pszennej
400 cl chudego mleka (w wersji niedietetycznej śmietany kremówki)
chlust calvadosu (lub brandy. Alkohol można ewentualnie wykluczyć)
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
dżem, lub konfitura z borówek, jako dodatek
1. Pokroić cebulę w drobną kostkę, zeszklić na oleju i wyjąć z patelni.
2. Wątróbkę opłukać, osuszyć, pokroić mniej więcej w dwucentymetrową kostkę, posolić i popieprzyć i zrumienić na oleju. (5-7 minut na wysokim ogniu)
3. Dolać kieliszek calvadosu i odpalić zapałką. (Nie musicie się bać flambirowania, bo ogień sam szybciutko zgaśnie, kiedy alkohol się wypali, ale jeśli macie opory nie musicie odpalać alkoholu, bo i tak się wygotuje. Jeśli nie macie calvadosu, ani brandy, możecie pominąć ten krok, ale szczególnie calvados daje fajny aromat wątróbce.)
4. Dorzućcie cebulę i oprószcie wszystko dwoma łyżkami mąki. Wymieszajcie porządnie.
5. Wlejcie, za jednym zamachem, całe mleko (nie może być cieplejsze niż temperatura pokojowa) i mieszajcie na średnim ogniu, aż sos nie zgęstnieje. (Nienaruszalna zasada jest taka jeśli chodzi o zagęszczanie, żeby nie tworzyły się grudki: ZIMNY płyn wlewa się cały za jednym zamachem, CIEPŁY po trochu.) JEŚLI NIE JESTEŚCIE NA DIECIE POLECAM WYKLUCZYĆ MĄKĘ I MLEKO I WLAĆ SAMĄ KREMÓWKĘ, GOTOWAĆ JAKIEŚ 10 MINUT, AŻ SOS ODPARUJE TROCHĘ I ZGĘSTNIEJE. Palce lizać!!!
6. Posólcie i popieprzcie do smaku.
GOTOWE.
Frykas ten podawajcie z ryżem. Użyjcie takiego, jaki najbardziej lubicie – ja używam parabolicznego, bo nie ma intensywnego smaku, a mi zależy, żeby był tłem do potrawki, a nie zdominował ją. (najlepiej włożyć cały ryż na środek i rozgarnąć go na boki, a na środek wlać potrawkę – patrz obrazek)
Łyżka dżemu borówkowego na środku dopełni to niebiańskie danie.
SMACZNEGO!!!
Teatr SMOT:
www.smot.se/
Jönköping:
https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6nk%C3%B6ping_%28miasto%29
___________________________________________________________________________
#kulinaria #potrawka #calvados
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks