Flaki po węgiersku
Flaki po węgiersku – to moja autorska wersja flaków, na którą tak naprawdę składają się flaki po węgiersku i flaki po staropolsku.
Z ogromnym zdumieniem zostałem kiedyś zaserwowany flaki po staropolsku z tartym serem, jak we francuskiej zupie cebulowej, ale po pierwszym odruchu podejrzliwości, po skosztowaniu stwierdziłem, że jest to genialne połączenie. Kiedy kilka lat później podano mi flaki po węgiersku, które od razu podbiły moje serce, postanowiłem połączyć te dwa wspaniałe przepisy i tym sposobem wyszedł mi poniższy przepis na flaki.
Poza tym przepis ten posiada jeszcze jedną wielką zaletę, a jest to to, że jest on błyskawiczny. Oczywiście, kiedy ma się czas i ochotę można gotować flaki od zera, ale kiedy czasu brak, a w brzuchu piszczy, gotowe flaki sprawdzają się prawie równie dobrze, jak zrobione własnoręcznie.
FLAKI PO WĘGIERSKU
1 opakowanie gotowych flaków wołowych (1 kg)
1 łyżka stołowa mielonej ostrej papryki
2 łyżki stołowe mielonej słodkiej papryki
1 łyżka stołowa cukru
100 g tartego żółtego sera
1. Podgrzej flaki na małym ogniu.
2. Przypraw je papryką i cukrem.
3. Nalej do miski i posyp żółtym startym serem.
Gotowe!
Smakuje wybornie z pszenną bułką, albo dobrym chlebem.
SMACZNEGO!!!
Flaki (potrawa)
Flaki (flaczki) – tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Dopuszczalne jest także użycie żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia.
Historia
Na ziemiach polskich potrawa ta była znana już w XIV w. i należała do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki znane są również w kuchniach innych narodów (czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej i kuchniach azjatyckich). Różnią się od polskich flaków sposobem doprawiania (np. dodatek octu winnego w Austrii) i podawania.
Warianty
Czeska dršťková polévka jest równie popularna (także na Słowacji) co flaki w Polsce, a główną różnicą jest znaczna dola czerwonej mielonej papryki – co nadaje jej charakterystyczną czerwoną barwę, oraz kminku.
Szczególnie cenione w kuchni francuskiej są flaki z Caen, krojone w kwadraty, z dodatkiem cydru i kalwadosu.
W kuchni tureckiej flaki (tur. İşkembe Çorbası), doprawiane cytryną, octem i czosnkiem uważane są za jedną z potraw narodowych.
W Bułgarii znana jest шкембе чорба (bułg. szkembe czorba), która od tureckiego wariantu różni się przede wszystkim dodatkiem słodkiego mleka.
Znany jest również wariant flaków, w którym zamiast żołądków wołowych wykorzystuje się żołądki lub mięso drobiowe, a potrawę nazywa się flakami drobiowymi.
W Polsce znane są warianty flaków z mięsem wieprzowym (Pajszle) oraz flaki piaseckie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Flaki_(potrawa)
#flaki #flaczki