Fava grecka pasta z grochu
Fava grecka pasta z grochu – Fava to grecka pasta z łuskanego grochu. Konsystencją i wyglądem przypomina hummus, ale łatwiej ją zrobić.
Grecką odmianą hummusu jest pasta fava z grochu łuskanego.
W oryginalnym przepisie występuje ponoć tymianek, ale ja uważam, że jest zbyt dominujący w smaku i robię pastę bez niego.
Fava grecka pasta z grochu
400 g grochu łuskanego
3 średnie, czerwone cebule
5 łyżek stołowych oliwy
3 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
sól i pieprz do smaku
1. Groch namocz przez noc, dokładnie opłucz, zalej wodą i gotuj do miękkości. Odcedź.
2. Cebulę i czosnek posiekaj z grubsza, zeszklij na 2 łyżkach oliwy, dodaj odcedzony groch i 1/3 szklanki wody. Podgrzewaj razem na wolnym ogniu, aż woda odparuje i pasta będzie odchodziła od brzegu garnka przy mieszaniu.
3. Przestudź. Zmiksuj z resztą oliwy i sokiem z cytryny na gładkie purée, przypraw solą i pieprzem.
Gotowe!
Fava smakuje najlepiej z chlebkiem pita, dodatkiem kaparów, cienkimi piórkami czerwonej cebuli i płatkami morskiej soli. Przechowacie ją w lodówce do 3 dni, dlatego warto zrobić na zapas. Będzie znakomitą przekąską na imprezie w greckim stylu.
Smacznego!
Hummus
Hummus lub humus[1] (arab. حمص ḥummuṣ, w języku klasycznym ḥimmiṣ lub ḥimmaṣ, dosł. „ciecierzyca”) – sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych.
Potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu; współcześnie popularna na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce, znana również w kuchniach kaukaskich. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie rozpowszechniona na całym świecie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.
Występuje w wielu wariantach – jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita lub jako dodatek do innych dań. Zasadniczymi składnikami hummusu zwykle są: ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny oraz przyprawy – niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski. Wszystkie składniki są dokładnie razem wymieszane.
Przygotowywanie hummusu jest jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem (podstawa kuchni libańskiej) a Izraelem. Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Próby zastrzeżenia prawa do korzystania z nazwy potrawy przez Libańczyków nie powiodły się.
W maju 2010 roku w Libanie został pobity rekord Guinnessa na największą przygotowaną porcję hummusu. Zwycięska porcja została przygotowywana przez 300 kucharzy w wiosce al-Fanar niedaleko Bejrutu. Hummus ważył 10 452 kg, czyli dwa razy więcej niż poprzednia rekordowa porcja przygotowana przez 50 Izraelczyków w styczniu 2010 w wiosce Abu Ghausz, która ważyła 4090 kg. Według lokalnych mediów na przygotowanie zwycięskiego hummusu zużyto 8 ton ciecierzycy, 2 tony pasty tahini, 2 tony soku z cytryny oraz 70 kg oliwy.
Grecką odmianą potrawy jest pasta fava – purée z gotowanego łuskanego grochu z oliwą, czosnkiem, cebulą i cytryną. Czasem może być również przyrządzana z bobu lub z żółtej soczewicy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hummus
#Przepis