Eton Mess, czyli truskawkowy bałagan

Eton Mess, czyli truskawkowy bałagan – jeden z najbardziej klasycznych angielskich deserów, jak znalazł w sezonie truskawkowym.

Ten deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu, ale jest także niezwykle smaczny – eton mess, bita śmietana, truskawki i bezy są zawsze znakomitym połączeniem.

Eton Mess to klasyczny brytyjski deser, którego początki sięgają XIX wieku. Jego nazwa pochodzi, rzecz jasna, od Eton College.

Jak na szkołę z takimi tradycjami (założona została w roku 1440), mającą wychowanków w postaci premierów, pisarzy czy uczonych, może trochę dziwić wyrażony w nazwie deseru jego bałaganiarski charakter. Najwyraźniej, w tym przypadku, ważniejsze było (i jest) to, jak ów deser smakuje.

Eton Mess

Eton mess

250 g truskawek (najlepiej świeżych)

200 ml śmietanki 30-36%

50 g bezy

Podane proporcje nie są najważniejsze. Połączenie truskawek, bezy i bitej śmietany obroni się zawsze.

  1. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki. Połowę rozgniatamy widelcem i dodajemy do pozostałych truskawek (tych nie pogniecionych). 
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno – nie dodajemy cukru, bezy dostatecznie dosłodzą deser. Dodajemy pokruszone w palcach bezy, kawałki mogą być różnej wielkości.
  3. Deser układamy warstwami w pucharkach lub wysokich szklankach. Na dół warstwa truskawek, ubita śmietanę z bezami, truskawki, śmietana itd
    Wierzch dekorujemy połówkami truskawek i okruszkami bezy.

Gotowe!!!

W sezonie truskawkowym jest to zdecydowanie najsmaczniejszy deser.

SMACZNEGO!

Deser

Deser (wyraz pochodzi od francuskiego desservir = „sprzątać ze stołu”) – słodka potrawa podawana jako osobne słodkie danie na koniec posiłku (obiadukolacji lub przyjęcia), ale także na podwieczorek albo podczas niezobowiązującego spotkania o dowolnej porze dnia.

Deser stanowi uzupełnienie wartości energetycznej i odżywczej (białkowo-witaminowo-mineralnej) spożywanego posiłku dziennego. Sporządza się go z różnorodnych surowców (mąkijajkaszyowocówmleka i jego przetworów, kakao) i cukru jako składnika głównego, które poddaje się różnym technikom obróbki kulinarnej (wstępnej i termicznej). Deserem może być słodka potrawa zarówno zimna, jak i gorąca.

Asortyment deserów jest bogaty i różnorodny, obejmuje m.in. galaretkimusykremykisielebudynie, mleczka, sufletykompotylody oraz desery z mąki i kasz. Do deserów zalicza się także wyroby ciastkarskie z ciast pieczonych (ciastaciastka i torty).

Współcześnie desery są również produkowane fabrycznie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Deser


#EtonMess