DOMOWE SZASZŁYKI
Rzadko co smakuje tak dobrze, jak mięso z grilla.
Jedną z moich ulubionych potraw są szaszłyki, które przyrządzam w ostro-słodkiej marynacie na bazie musztardy, czosnku, ziół i syropu klonowego.
A kropką nad i, która dodaje temu wszystkiemu niepowtarzalny aromat, jest dodanie piwa.
Polecam tę niezwykle prostą w przygotowaniu potrawę, która wynagradza swoim smakiem oczekiwanie na to, żeby się dobrze na grillu wysmażyła.
SZASZŁYKI W SYROPIE KLONOWYM I PIWIE: (4 osoby)
600 g karkówki
200 g surowego, wędzonego boczku
1 cukinia
1 cebula
Do marynaty:
1 łyżka stołowa musztardy
1 łyżka stołowa słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskarkę
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki stołowe oliwy extra virgine
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe syropu klonowego
pół szklanki ciemnego piwa
1. Pokrój karkówkę w duże kostki.
2. Karkówkę wrzuć do miski i wymieszaj ze wszystkimi składnikami marynaty a na koniec dolej piwa.
3. Odstaw na noc w lodówce.
4. Następnego dnia pokrój i boczek w dużą kostkę, a cebulę i cukinię w talarki.
5. Odlej marynatę i nadziewaj mięso na przemian z boczkiem i warzywami na szpadki.
6. Grilluj na nie za wysokim ogniu ca: 30 – 45 min.
gotowe.
SMACZNEGO!!!
#grill #szaszłyk
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks