DOMOWE SZASZŁYKI

Rzadko co smakuje tak dobrze, jak mięso z grilla.

szaszłykiJedną z moich ulubionych potraw są szaszłyki, które przyrządzam w ostro-słodkiej marynacie na bazie musztardy, czosnku, ziół i syropu klonowego.

A kropką nad i, która dodaje temu wszystkiemu niepowtarzalny aromat, jest dodanie piwa.

Polecam tę niezwykle prostą w przygotowaniu potrawę, która wynagradza swoim smakiem oczekiwanie na to, żeby się dobrze na grillu wysmażyła.

SZASZŁYKI W SYROPIE KLONOWYM I PIWIE: (4 osoby)

600 g karkówki

200 g surowego, wędzonego boczku

1 cukinia

1 cebula

Do marynaty:

1 łyżka stołowa musztardy

1 łyżka stołowa słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

4 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskarkę

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżki stołowe oliwy extra virgine

1 łyżeczka soli

2 łyżki stołowe syropu klonowego

pół szklanki ciemnego piwa

1. Pokrój karkówkę w duże kostki.

szaszłyki12. Karkówkę wrzuć do miski i wymieszaj ze wszystkimi składnikami marynaty a na koniec dolej piwa.

3. Odstaw na noc w lodówce.

4. Następnego dnia pokrój i boczek w dużą kostkę, a cebulę i cukinię w talarki.

5. Odlej marynatę i nadziewaj mięso na przemian z boczkiem i warzywami na szpadki.

6. Grilluj na nie za wysokim ogniu ca: 30 – 45 min.

gotowe.

SMACZNEGO!!!


#grill #szaszłyk