Crêpes Suzette

Crêpes Suzette – klasyczny przepis na płonące naleśniki, który wcale nie jest taki trudny, a genialny w smaku i bardzo wykwintny.

Crêpes Suzette to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów.

 

Pochodzenie potrawy i jej nazwa są kwestionowane. Słynny kelner Henri Charpentier twierdzi, że powstał z powodu błędu popełnionego przez jego czternastoletniego pomocnika w 1895 roku w Maitre w Café de Paris w Monte Carlo.

 

Charpentier przygotowywał deser dla księcia Walii, przyszłego króla Wielkiej Brytanii Edwarda VII , kiedy przez przypadek pracując przy podgrzewaczu, pomocnik podpalił deser.

 

Charpentier spróbował jednak deseru i stwierdził:

 

– Pomyślałem, że to najsmaczniejsza mieszanka słodkich smaków, jaką kiedykolwiek jadłem.

 

Nazwał deser imieniem Suzette, pięknej przyjaciółki Księcia Walii.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%AApes_Suzette

 

 

 

Crêpes Suzette

 

 

 

 

Crêpes Suzette

Płonące naleśniki z syropem pomarańczowym

 

4 naleśniki zrobione według ulubionego przepisu.

 

3 łyżki cukru

 

sok z 1/4 cytryny

 

skórka z 1/2 pomarańczy

 

sok z 1 – 2 pomarańczy (nie mniej niż 1/2 szklanki)

 

3 łyżki masła

 

łyżki likieru pomarańczowego lub

 

1 łyżka likieru pomarańczowego i 3 łyżki brandy do podpalenia

 

 

 

 

1. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm, na środek wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Trzymać patelnię na średnim ogniu bez mieszania przez około 2 minuty – w tym czasie cukier zacznie bulgotać, powstanie gęsty syrop, który z czasem zacznie się rumienić.

 

2. Gdy syrop będzie brązowy (należy uważać, aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki i cały sos się nie uda) dodać skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko wymieszać. (Uważać bo gwałtownie pryska!) i podgrzewać aż cały karmel rozpuści się w soku.

 

3. Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki (mogą pojawić się grudki, które znikną gdy sos będziemy podgrzewać mieszając). Wlać 1 łyżkę likieru pomarańczowego i wymieszać.

 

4. Trzymając patelnię z syropem na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio.

 

5. Przygotować resztę naleśników, następnie wlać resztę likieru, lub brandy i od razu podpalić (ostrożnie, nie należy pochylać głowy nad patelnią!). Aby alkohol się zapalił, sos musi być wrzący.

 

Gotowe!

 

 

Crêpes Suzette podaje się saute z samym sosem, lub posypane brązowym cukrem, albo z cząstkami pomarańczy – świeżymi, lub kandyzowanymi w sosie. Są też wersje z bitą śmietaną, al moim zdaniem ona jest całkowicie zbędna. Jeżeli już to polecam z lodami!

 

Smacznego!


#Naleśniki