Coleslaw prosty i pyszny

Coleslaw prosty i pyszny – dzisiaj podaję przepis na bardzo prostą, szybką w przygotowaniu i wyśmienitą w smaku wersję surówki coleslaw.

Coleslaw lub po polsku kolesław to jedna z najbardziej klasycznych surówek obiadowych w całym zachodnim świecie kulinarnym.

W zależności od upodobań jest podawana z cebulą, marchewką, maślanką, a nawet octem.

Moja wersja jest niesamowicie prosta, z minimalną ilością dodatków, a równocześnie znakomita w smaku.

Moim zdaniem Wikipedia błędnie podaje pochodzenie nazwy, albowiem moim zdaniem pochodzi ono z ameryki: cole to zanglifikowane holenderskie słowo “kool” , czyli kapusta, które po angielsku brzmi jak “cole” i “slaw” znowu zanglifikowane “sla”, czyli skrócona wersja słowa “salade”, czyli sałatka. Jest to równocześnie najbardziej rozpowszechniona surówka w stanach i prawdopodobnie przywędrowała ona do nas właśnie stamtąd.

Coleslaw prosty i pyszny

Coleslaw a’ la Kempinsky

1/4 małej główki białej kapusty ca: 250 g.

1 słodkie, soczyste jabłko

3 łyżki stołowe ulubionego majonezu.

  1. Szatkujemy kapustę i jabłko drobno.
  2. Dodajemy majonez.
  3. Mieszamy.

Gotowe!

Su smakuje najlepiej na zimno, więc przed podaniem schłodźcie ją w lodówce.

Pasuje do wszystkich mięs i nie tylko.

SMACZNEGO!!!

Coleslaw

(wymowa: ˈkəʊlslɔː, w Polsce nazywana: kolesław) – popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta.

W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchewjabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślankamusztarda, czy ocet. Dodaje się również różne przyprawy i zioła. Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników (np. grubość szatki).

Historia sałatki coleslaw sięga prawdopodobnie jeszcze kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian, skąd została wcielona do wielu kultur kulinarnych Europy jak i świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade(surówka z kapusty).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Coleslaw

“Pod koniec XVII i na początku XVIII wieku holenderscy osadnicy zalali Nowy Jork tak bardzo, że miasto pierwotnie nazwano Nowym Amsterdamem. Przywieźli ze sobą swój przepis na schłodzoną sałatkę z kapusty, która dziś jest mieszanką rozdrobnionego warzywa z majonezem, dressingiem sałatkowym, kwaśną śmietaną lub maślanką z dodatkiem octu, cukru i innych przypraw….”

https://kempinsky.pl/culinarylore.com/food-history:where-does-coleslaw-come-from/


#Coleslaw