Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to chyba najpopularniejsza zupa na zimno w Polsce i oprócz hiszpańskiego Gazpacho moja ulubiona. Dziś błyskawiczny przepis na tę pyszną zupę.
Ilość przepisów na chłodnik jest pewnie tyle ile gospodyń domowych.
Mój jest zdecydowanie nieortodoksyjny, ponieważ stawia na szybkość i prostotę przyrządzenia, a w smaku moim zdaniem niczym nie odstępuje tym, które gotowane są na wywarach z botwiny, bulionach itd, itp, etc.
Mój chłodnik stawia na wyraziste smaki i mnóstwo pysznych warzyw, które razem z koncentratem na barszcz czerwony sprawiają, że tę niezwykle smakowitą zupę przyrządzam dosłownie w 10 minut.
Ja przyrządzam od razu ogromny gar i wstawiam go do lodówki, po czym jem mój chłodnik przez kilka następnych dni, a tak między Bogiem a prawdą chodzę co chwila do lodówki i pociągam prosto z garnka, jak wytrawny pijak prosto z flaszki.
Chłodnik litewski kempinsky’ego (duuuuużo)
1 litr maślanki (moim zdaniem najlepsza jest Jana (patrz obrazek) ponieważ jest ona robiona całkowicie na prawdziwym mleku, a nie na proszku, co czuć w smaku.
1 butelka (330 ml) koncentratu na barszczyk czerwony ja używam zawsze tego z firmy Rolnik (patrz obrazek)
1 długi ogórek zielony
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek cebuli dymki
1 pęczek koperku
sól do smaku
1. Umyjcie warzywa i zetrzyjcie na tarce na średnich dziurkach (ja używam malaksera) ogórek i rzodkiewki. (Wkrójcie też drobno posiekane łodyżki od rzodkiewek – są pyszne!)
2. Posólcie odrobinę starty ogórek i rzodkiew i odciśnijcie nadmiar wody.
3. Skrójcie dymkę (zielony szczypior) i posiekajcie koperek.
4. Wrzućcie wszystko do dużego garnka, zalejcie maślanką i całym koncentratem i wymieszajcie.
Chłodnik gotowy!
Podawajcie chłodnik z jajkiem na twardo albo odrobiną skrojonego szczypioru z dymki. (Ja osobiście nie lubię chłodnika z jajkiem, ale każdy niech robi, jak lubi)
SMACZNEGO!!!
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski – chłodnik, którego podstawę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną(współcześnie często zastępowanymi przez kefir, jogurt albo maślankę) wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej – szyjki rakowe. Potrawa kuchni polskiej oraz litewskiej.
Według przepisu Wincenty Zawadzkiej chłodnik przygotowywany był z zielonego kopru, ugotowanej botwiny lub szczawiu, rosołu oraz śmietany. Przed podaniem dodawano jajka na twardo, drobno krojone ogórki, ugotowane szyjki rakowe bądź kawałki ryby albo cielęciny. Podobny przepis podaje Lucyna Ćwierczakiewiczowa, zalecając dodatkowo dodanie barszczu białego (zakwasu z mąki) w celu zakwaszenia. W późniejszym przepisie Marii Ochorowicz-Monatowej nie występuje już rosół, a śmietana mieszana jest z kwaśnym mlekiem.
We współczesnych przepisach do chłodnika litewskiego nie dodaje się wywarów mięsnych, mięsa ani ryb, natomiast jako dodatek pojawiają się rzodkiewka czy szczypiorek.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%82odnik_litewski
____________________________________________________________________________
#kulinaria