Chlebek kukurydziany
Chlebek kukurydziany – ten przepis to moja własna, autorska wersja chlebka kukurydzianego, którą zrobisz w dosłownie 5 minut!
Przez dłuższy czas szukałem w piekarniach i sklepach prawdziwy chlebek kukurydziany, ale niestety albo w ogóle go nie było, albo były to substytuty na mące pszennej z małą domieszką kukurydzy.
Dlatego w końcu postanowiłem sam upiec taki chleb, którego niewątpliwą zaletą jest jego znakomity smak, szybkość przygotowania i to, że jest bezglutenowy. Poza tym zazwyczaj chlebki kukurydziane się kruszą, a mój jest zwarty, wilgotny, łatwo się kroi i pozostaje świeży wiele dni.
Tekst czytelny na komórce:
https://www.facebook.com/grzegorz.kempinsky/posts/10220993797809092
Chlebek kukurydziany
400 g mąki kukurydzianej
400 ml maślanki
2 bardzo dojrzałe banany
1 jajo
1 opakowanie a 25 g świeżych drożdży
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka ziaren słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
szczypta soli
szczypta cukru
1. Rozgnieć banany w dużej misce.
2. Wlej maślankę, wbij jajko, skrusz drożdże i wsyp odrobinę cukru, wymieszaj wszystko.
3. Dosyp mąkę, ziarna, pestki, siemię i sól i wymieszaj na bardzo gęste, ale wciąż troszkę lejące ciasto.
4. Wlej do keksówki, uderz kilka razy o blat, żeby ładnie się wyrównało.
I TO KONIEC ROBOTY!!! Reszta robi się sama!!!
5. Teraz przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 90 min.
6. Piecz w 180 stopniach na środku piekarnika przez 60 – 80 minut.
7. Wyjmij z keksówki dopiero ostygnięciu, bo inaczej się połamie.
Gotowe!!!
Ten chleb smakuje doskonale dosłownie ze wszystkim. Zarówno z wędlinami, pasztetami, pasztetową, serami żółtymi (najlepiej typu cheddar), ale także z dżemami i marmoladami.
SMACZNEGO!!!
Mąka kukurydziana
Mąka kukurydziana – rodzaj mąki otrzymywany ze zmielonych ziaren kukurydzy. Zawiera dużo skrobi, błonnika, potasu i magnezu oraz witaminy E, B, A. Nie zawiera glutenu. Jest lekkostrawna i dlatego używana do wyrobów przeznaczonych dla dzieci i rekonwalescentów. Dzięki lekko żółtawemu odcieniowi nadaje potrawom żółtą barwę. Używana jest jako zagęszczacz oraz zastępnik mąki pszennej. Można z niej wykonywać ciasta, pieczywo, kluski czy naleśniki.
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_kukurydziana
#Chleb