Chlebek kukurydziany

Chlebek kukurydziany – ten przepis to moja własna, autorska wersja chlebka kukurydzianego, którą zrobisz w dosłownie 5 minut!

Przez dłuższy czas szukałem w piekarniach i sklepach prawdziwy chlebek kukurydziany, ale niestety albo w ogóle go nie było, albo były to substytuty na mące pszennej z małą domieszką kukurydzy.

 

Dlatego w końcu postanowiłem sam upiec taki chleb, którego niewątpliwą zaletą jest jego znakomity smak, szybkość przygotowania i to, że jest bezglutenowy. Poza tym zazwyczaj chlebki kukurydziane się kruszą, a mój jest zwarty, wilgotny, łatwo się kroi i pozostaje świeży wiele dni.

 

Tekst czytelny na komórce:
https://www.facebook.com/grzegorz.kempinsky/posts/10220993797809092

 

 

 

Chlebek kukurydziany

 

 

 

 

Chlebek kukurydziany

 

400 g mąki kukurydzianej

400 ml maślanki

2 bardzo dojrzałe banany

1 jajo

1 opakowanie a 25 g świeżych drożdży

1 szklanka pestek dyni

1 szklanka ziaren słonecznika

1/2 szklanki siemienia lnianego

szczypta soli

szczypta cukru

 

 

1. Rozgnieć banany w dużej misce.

2. Wlej maślankę, wbij jajko, skrusz drożdże i wsyp odrobinę cukru, wymieszaj wszystko.

3. Dosyp mąkę, ziarna, pestki, siemię i sól i wymieszaj na bardzo gęste, ale wciąż troszkę lejące ciasto.

4. Wlej do keksówki, uderz kilka razy o blat, żeby ładnie się wyrównało.

 

I TO KONIEC ROBOTY!!! Reszta robi się sama!!!

 

5. Teraz przykryj ściereczką  i zostaw w ciepłym miejscu na 90 min.

6. Piecz w 180 stopniach na środku piekarnika przez 60 – 80 minut.

7. Wyjmij z keksówki dopiero ostygnięciu, bo inaczej się połamie.

 

 

Gotowe!!!

 

Ten chleb smakuje doskonale dosłownie ze wszystkim. Zarówno z wędlinami, pasztetami, pasztetową, serami żółtymi (najlepiej typu cheddar), ale także z dżemami i marmoladami.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

Mąka kukurydziana 

Mąka kukurydziana – rodzaj mąki otrzymywany ze zmielonych ziaren kukurydzy. Zawiera dużo skrobi, błonnika, potasu i magnezu oraz witaminy E, B, A. Nie zawiera glutenu. Jest lekkostrawna i dlatego używana do wyrobów przeznaczonych dla dzieci i rekonwalescentów. Dzięki lekko żółtawemu odcieniowi nadaje potrawom żółtą barwę. Używana jest jako zagęszczacz oraz zastępnik mąki pszennej. Można z niej wykonywać ciasta, pieczywo, kluski czy naleśniki.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_kukurydziana

 

 

 

Chlebek kukurydziany

 

 


#Chleb