Cebulowa z serem

Cebulowa z serem to mój własny autorski przepis na zupę cebulową z serem także dla tych, którzy nie mają piekarnika, albo uważają, że zapiekanie jej to za dużo zachodu.

Zupa cebulowaZupa cebulowa z grzankami z serem to jedna z moich ulubionych zup, ale przez wiele lat jadałem ją tylko w restauracjach, bo wydawało mi się, że zapiekanie jej w piekarniku to było za wiele roboty i albo nie miałem odpowiednich żaroodpornych naczyń, albo po prostu nie chciało mi się.

 

Z tego lenistwa powstał mój własny, autorski przepis, który powoduje, że cebulowa staje się jedną z najszybszych i najprostszych zup do wykonania.

 

Zamiast zapiekać ją w piekarniku, podsmażam na patelni na małej ilości oliwy po dwie kromki bagietki na osobę aż będą złote, po czym przewracam je na drugą stronę, kładę na nich ser, wlewam dwie łyżki stołowe wody i przykrywam pokrywką. W kilkadziesiąt sekund ser się topi i mamy gotowe grzanki do położenia na naszej zupie.

 

A sama cebulowa jest równie prosta w przygotowaniu:

 

 

 

 

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI ZAPIEKANYMI NA PATELNI (4 osoby)

1 kg żółtej cebuli

1 l bulionu drobiowego albo warzywnego (może być z bulionetki)

100 g żółtego sera typu morski

Oliwa z oliwek extra virgine, albo inny olej

sól, pieprz, cukier do smaku

 

 

1. Przekrój cebule na pół i obierz z łupin, skrój je w półtalarki uważając, żeby stwardniała końcówka każdej cebuli wylądowała w koszu, a nie w zupie i podsmaż cebulę w dużym garnku w dużej ilości oliwy na złoto.

2. Dolej litr bulionu i gotuj na małym ogniu jakieś 10 minut.

3. W międzyczasie zetrzyj ser na grubych oczkach, przygotuj grzanki na patelni według przepisu powyżej i połóż po dwie na każdej porcji zupy.

 

Gotowe!

 

Cebulowa w moim wydaniu jest bez czosnku, a to dlatego, że uważam, że przytłacza on smak cebuli, a to ma być zupa cebulowa, a nie czosnkowa.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

 

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa (fr. soupe à l’oignon) – potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a dodatkiem smażona cebula. Podawana z grzankami z pszennej bułki i warstwą startego sera.

 


#przepis #zupa