Błyskawiczny sos holenderski
Błyskawiczny sos holenderski z avocado – To znakomita alternatywa dla tych, którzy nie chcą stać nad garnkiem z kąpielą wodną i mieszać w nieskończoność.
Niezwykłość tego sosu polega na tym, że tłuszcz, czyli w wypadku tego sosu zastępujemy avocado. Dlatego nie ma obawy, że się zetnie i dlatego jest to też przepis na błyskawiczny sos holenderski.
Nie musicie już stać i ubijać w nieskończoność sos nad kąpielą wodną drżąc cały czas, czy aby wam się przypadkiem nie zetnie. 5 minut i wszystko gotowe bez strachu i stresu!
Błyskawiczny sos holenderski z avocado
(2 osoby)
1 surowe żółtko
4 szalotki, albo 1 duża cebula (opcjonalnie)
1 łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie)
1 do 3 łyżek stołowych soku z cytryny (sami musicie ustalić jaką kwasowość preferujecie)
100 ml wody
sól, biały mielony pieprz
1 dojrzałe avocado
1. Pokrójcie cebulę lub szalotki na drobniutką kosteczkę i zeszklijcie ją na maśle.
2. dolejcie cytrynę i wodę i zredukujcie do 1/3 wstępnej objętości.
3. Odcedźcie i wyciśnijcie płyn przez sitko.
4. Do wysokiego pojemnika wrzućcie jedno żółtko, łyżeczkę musztardy, miąższ z jednego avocado i dolejcie odcedzony płyn.
5. Zmiksujcie ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej, aksamitnej lejącej się, gęstej konsystencji. (Sami decydujecie o gęstości ewentualnie dolewając odrobinę wody.)
6. Posól i popieprz do smaku.
Gotowe!
Ten sos jest znakomity do szparagów, kalafiora, brokułów i innych tego typu warzyw, ale jest także znakomity do ryby, a nawet steku z frytkami.
Można go także maksymalnie uprościć zachowując tylko żółtko, sok z cytryny, avocado, sól i pieprz i regulować gęstość wodą.
Jeżeli sos wyjdzie wam zbyt ostry, można spokojnie złagodzić jego smak zwykłym majonezem.
Smacznego!
Sos holenderski
Sos holenderski – to sos na bazie masła sklarowanego, żółtek, cytryny i czasami białego wina lub octu winnego. Szczególnie dobrze komponuje się z gotowanymi szparagami, młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą.
Stanowi bazę do takich sosów jak:
- sos maltański,
- sos bearneński,
- sos choron,
- sos muślinowy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_holenderski
#sos