Błyskawiczny sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski z avocado – To znakomita alternatywa dla tych, którzy nie chcą stać nad garnkiem z kąpielą wodną i mieszać w nieskończoność.

Niezwykłość tego sosu polega na tym, że tłuszcz, czyli w wypadku tego sosu zastępujemy avocado. Dlatego nie ma obawy, że się zetnie i dlatego jest to też przepis na błyskawiczny sos holenderski.

 

Nie musicie już stać i ubijać w nieskończoność sos nad kąpielą wodną drżąc cały czas, czy aby wam się przypadkiem nie zetnie. 5 minut i wszystko gotowe bez strachu i stresu!

 

 

 

Błyskawiczny sos holenderski z avocado 

 

 

 

 

Błyskawiczny sos holenderski z avocado 

(2 osoby)

 

1 surowe żółtko

 

4 szalotki, albo 1 duża cebula (opcjonalnie)

 

1 łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie)

 

1 do 3 łyżek stołowych soku z cytryny (sami musicie ustalić jaką kwasowość preferujecie)

 

100 ml wody

 

sól, biały mielony pieprz

 

1 dojrzałe avocado

 

 

 

 

1. Pokrójcie cebulę lub szalotki na drobniutką kosteczkę i zeszklijcie ją na maśle.

 

2. dolejcie cytrynę i wodę i zredukujcie do 1/3 wstępnej objętości.

 

3. Odcedźcie i wyciśnijcie płyn przez sitko.

 

4. Do wysokiego pojemnika wrzućcie jedno żółtko, łyżeczkę musztardy, miąższ z jednego avocado i dolejcie odcedzony płyn.

 

5. Zmiksujcie ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej, aksamitnej lejącej się, gęstej konsystencji. (Sami decydujecie o gęstości ewentualnie dolewając odrobinę wody.)

 

6. Posól i popieprz do smaku.

 

Gotowe!

 

 

Ten sos jest znakomity do szparagów, kalafiora, brokułów i innych tego typu warzyw, ale jest także znakomity do ryby, a nawet steku z frytkami.

 

Można go także maksymalnie uprościć zachowując tylko żółtko, sok z cytryny, avocado, sól i pieprz i regulować gęstość wodą.

 

Jeżeli sos wyjdzie wam zbyt ostry, można spokojnie złagodzić jego smak zwykłym majonezem.

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

Sos holenderski

Sos holenderski – to sos na bazie masła sklarowanego, żółtek, cytryny i czasami białego wina lub octu winnego. Szczególnie dobrze komponuje się z gotowanymi szparagami, młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą.

 

Stanowi bazę do takich sosów jak:

  • sos maltański,
  • sos bearneński,
  • sos choron,
  • sos muślinowy.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_holenderski


#sos