Blanquette – cielęcina po francusku

Blanquette – cielęcina po francusku, albo potrawka cielęca po francusku, to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni francuskiej we Francji.

Ostatnio ze zdziwieniem dowiedziałem się, że Blanquette – cielęcina po francusku, jest w samej Francji uważana za najbardziej popularną francuską potrawę i przez samych Francuzów uważana za wręcz emblematyczną.

 

To dziwne, że jest tak mało znana w Polsce.

 

 

 

Blanquette - cielęcina po francusku

 

 

 

 

Blanquette – cielęcina po francusku

( 4 osoby)

 

 

800 g mostka, lub łopatki cielęcej.

 

1 l bulionu cielęcego, albo z kurczaka

 

250 g cebulek perłowych, albo 10 cebulek dymek, bez zieleniny.

 

25o g małych pieczarek

 

300 ml śmietany 36%

 

1/2 łyżka stołowa masła

 

1/2 łyżka stołowa mąki pszennej

 

 

 

 

  1. Mięso pokroić w spore kawałki – jakieś 7 na 7 cm, zalać zimną wodą, zagotować przez 5 min, odlać wodę i opłukać mięso z szumowin.
  2. Zalać mięso bulionem i gotować na małym ogniu przez ~1 godzinę. 5 min przed końcem dorzucić obrane cebulki.
  3. Zrobić zasmażkę z masła i mąki i zalać śmietaną, aż powstanie rzadki biały sos.
  4. Wyjąć mięso i cebulki z bulionu i przełożyć do sosu śmietanowego i dodać małe pieczarki. (Jeśli nie uda Wam się kupić małych, przekrójcie te większe na ćwiartki.)
  5. Gotujcie wszystko na małym ogniu, przez 30 min.
  6. Dosólcie i dopieprzcie do smaku. (Niektóre przepisy zawierają też białe wino, które w takim razie należy dolać do sosu śmietanowego na początku, albo sok z cytryny, którym należy doprawić potrawkę na końcu.

 

 

Gotowe!

 

Francuzi podają blanquette z ryżem, ale moim zdaniem potrawka smakuje także wybornie z kluseczkami kładzionymi, albo półfrancuskimi.

 

SMACZNEGO!

 

 

 

 

Przepisów na blanquette jest tyle ile polskich przepisów na bigos. Ja podałem mój własny uproszczony przepis BEZ marchwi i selera, albowiem za nimi w potrawkach nie przepadam.

 

Tak, jak napisałem wyżej, nie przepadam także za wersją zakwaszaną winem, lub cytryną, ani doprawioną anyżem, lub goździkami, ale Wy możecie dostosować przepis do własnego podniebienia. Nie ma czegoś takiego jak jeden jedyny właściwy przepis na blanquette, są nawet wersje z jagnięciną, lub indykiem, więc róbcie ją według własnego smaku!

 

 

 

Blanquette 

Blanquette – potrawa francuska mająca formę gulaszu (fr. ragoût) mięsnego lub rybnego. Spośród mięs najczęściej wykorzystywana jest cielęcina (fr. blanquette de veau), jagnięcina (b. d’agneau) lub drób (b. de vollaile), natomiast z ryb zazwyczaj jest podawane z miętusem (b. de lotte), doradą (b. de dorade) lub owocami morza (b. de fruits de mer). Mięso na początku jest ugotowane w aromatycznym bulionie, a następnie wymieszane z białym sosem na bazie śmietany i żółtek jajek.

 

Najczęściej blanquette przyrządzane jest z cielęciny. Innymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia potrawy są wytrawne białe wino, marchew, cebula, pieczarki, śmietana, jajka, mąka, masło, olej, tymianek, sól i pieprz, a także ewentualnie wędzony boczek, goździki czy szalotka. Zazwyczaj przygotowanie składników zajmuje 1 godzinę plus półtorej godziny gotowania (według innych źródeł przygotowanie składników trwa 20 minut, a gotowanie zajmuje 2 godziny[2]). Danie najczęściej jest serwowane z winem anjou blanc.

 

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Blanquette_(potrawa)


#Potrawka