Biff Rydberg czyli tatar na ciepło
Biff Rydberg czyli tatar na ciepło – to klasyczne luksusowe danie kuchni szwedzkiej, które bardzo prosto się robi i jest rodzajem tatara na ciepło.
Biff Rydberg ponoć pochodzi z eleganckiego hotelu Rydberg, który był położony w centrum Sztokholmu i istniał do 1914 roku. Jadał tam ponoć sam Strindberg.
To bardzo eleganckie danie bazuje na najlepszych składnikach, ale w gruncie rzeczy jest niczym innym, niż rodzajem szybkich pieczonek, z tym, że składniki smaży się osobno. Robi się je wszak bardzo prosto.
Biff Rydberg (4 osoby)
600 g polędwicy wołowej (może być z głowy i ogona, czyli najgorszych kawałków polędwicy, a w ostateczności może też być pierwsza krzyżowa)
600 g ziemniaków sałatkowych (nie mącznych)
4 cebule
4 żółtka jajek
3 łyżki stołowe masła
3 łyżki stołowe bezzapachowego oleju do smażenia
sól, pieprz
natka pietruszki
- 1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę 1 x 1 centymetra. Opłucz je w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
- 2. Nagrzej patelnię i zarumień ziemniaki w oleju i maśle, potem zmniejsz ogień i smaż powoli do miękkości. Posól do smaku.
- 3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zarumień na maśle.
- 4. Pokrój polędwicę w kostkę 2 x 2 centymetra i usmaż na ładny kolor na oleju z masłem. Posól i popieprz do smaku.
- 5. Podawaj zrumienioną polędwicę z usmażonymi ziemniakami i usmażoną cebulą, z żółtkiem jajka w skorupce. Garniruj poszatkowaną natką pietruszki.
Gotowe!
Czasami w różnych przepisach można przeczytać, że do ziemniaków dodaje się sos sojowy, albo sos Worcester i że podaje się go nawet z sosem musztardowym, albo kleksem śmietany, ale mój przepis jest najbardziej klasycznym wariantem, który można modyfikować według własnego smaku.
W klasycznej wersji Biff Rydberg podawało się, jak tatara ze wszystkimi składnikami osobno, ale znam bardziej przaśne wersje, w których wszystko, oprócz żółtka mieszało się na patelni, jak rodzaj chłopskiego kociołka. Zróbcie, jak uważacie.
SMACZNEGO!!!
Biff Rydberg
www.thelocal.se/20080819/13806
#BiffRydberg