Befsztyk z frytkami i sosem berneńskim

Befsztyk z frytkami i sosem berneńskim – to absolutny klasyk, który tak naprawdę robi się błyskawicznie, jeśli jest się takim leniem, jak ja.

Befsztyk z frytkami i sosem berneńskim to klasyka francuskiej kuchni. Zarówno w restauracji, jak i na naszym własnym stole nadaje się na wykwintną kolację, ale ja pałam do niego taką miłością, że robię go często nie potrzebując do tego święta, gości, ani żadnego innego pretekstu.

 

Befsztyk z frytkami i sosem berneńskim

 

W tym daniu są dwie trudne rzeczy;

pierwsza to wysmażenie mięsa w taki sposób, żeby nam smakowało. Ja mam niezawodny sposób na usmażenie befsztyka na średnio wysmażony, bo taki lubię najbardziej:
NIE solimy przed włożeniem na patelnie. Wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy na maśle. Odpowiedni moment na włożenie mięsa jest wtedy, kiedy masło przestaje wrzeć i staje się lekko brązowe. Smażymy nie ruszając mięsa, aż na górze zacznie wypływać z niego sok, wtedy pieprzymy, solimy i odwracamy na drugą stronę powtarzając procedurę, czyli smażymy, aż zacznie wypływać sok, pieprzymy, solimy i wyjmujemy z patelni. Odstawiamy befsztyk na kilka minut, żeby odpoczął.

druga trudna rzecz to sos berneński, którego na co dzień nie robię tylko kupuję w dobrych delikatesach za 4 złote, albo w sieci. Ale jeśli koniecznie chcesz, robi się go następująco:

 

2 szalotki (można zastąpić białą cebulą)

0,5 pęczka estragonu

3 – 4 żółtka

3 łyżki białego octu winnego

0,5 szklanki posiekanego masła

świeżo zmielony pieprz

sól

Szalotki obieram i siekam, estragon drobno kroję.
W rondelku zagotowuję ocet z szalotką i estragonem i łyżką wody, gotuję, aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę. Odstawiam go i studzę.
Rondelek ustawiam nad garnkiem z gorąca (ale nie wrzącą!) wodą i ubijając dodaję najpierw żółtka, a gdy sos zacznie gęstnieć, po kawałeczku masła. Gdy sos całkiem zgęstnieje przyprawiam go solą i pieprzem.


Befsztyk z frytkami i sosem berneńskim 
(2 osoby)

2 befsztyki (grube na jakieś 3 cm) z polędwicy wołowej, albo z KRZYŻOWEJ (która w Lidlu kosztuje 30 zeta za kilo)

500 g frytek do piekarnika

sos berneński (kupiony, albo według przepisu powyżej)

 

1. Wstawcie frytki na 15 min do piekarnika nastawionego na 180 stopni

2. Smażcie befsztyki według opisu powyżej (~10 – 15 minut)

Gotowe!

Podajcie z sosem berneńskim, gotowanym brokułem, szparagami, sałatką z sałaty i pomidorów, albo innym ulubionym dodatkiem.

SMACZNEGO!!!

 

Sos bearneński 

Sos bearneński

Sos bearneński (fr. sauce béarnaise) – sos przygotowywany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Doskonale nadaje się do różnego rodzaju dań typu Chateaubriandsteków wołowych czy dań z ryb (wówczas estragon zastępuje się kolendrą).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_bearne%C5%84ski


#stek #befsztyk #kuchniafrancuska